Spejder-ordbog
Der kan være mange sjove ord til spejder, og som forældre kan det nogle gange være svært at følge med. Her har vi samlet nogle af dem, så du kan læse lidt op. Hvis der mangler nogen, så sig det endelig til os, så får vi opdateret den.
Adventurespejd
Udfordrende spejderløb for trops- og klanspejdere. Foregår typisk over en weekend eller en nat. F.eks, Wasa wasa, der afholdes hvert år i februar, et sted i Nordjylland.
Afbud
Når man ikke kan deltage på møder, ture og arrangementer, så melder man afbud til sin leder.
Afdeling
Dækker over hvilken aldersgruppe man hører til. Der findes følgende afdelinger; familiespejd (børnehave), mikro (0.-1. klasse), mini (2.-3. klasse), junior (4.-5. klasse), trop (6.-9. klasse) og klan (16-24 år).
Ane Dam Hytten
En af vores hytter, beliggende på Gennem Bakkerne 54 i Hammer Bakker. Benyttes oftest af Mikro og Mini afdelingerne.
Baden-Powell
Lord Robert Baden-Powell (født d. 22. februar 1857, død d. 8. januar 1941) var spejderbevægelsens grundlægger. Går undertiden i Danmark som bademester Poulsen, da det som oftest har øset ned de gange han har besøgt Danmark.
Bappelapper
Spejdere fra Danske Baptisters Spejderkorps.
Besnøring
Knob bundet med besnøringsreb. Holder rafter sammen. Skal typisk kunne bære vægten af et byggeprojekt med rafter.
Bestyrelsen
Bestyrelsen består af formand, kasserer, gruppeledere, forældre, et antal ledere og unge. Bestyrelsens arbejde består i at sørge for at lederne har de bedste mulige vilkår for at lave spejder for spejderne.
Bivuak
En simpel konstruktion til at sove under en presenning. Bygges typisk med teltstænger eller rafter.
Blå Sommer
Det Danske Spejderkorps’ korpslejr. Blev afholdt sidste gang i 2009. Er efterfølgende erstattet af Spejdernes Lejr.
Blå Spejder
Spejder i Det Danske Spejderkorps. Kommer af den blå uniform.
Medlemsservice
Vores administrationssystem, der bruges til at tilmelde sig til kurser, betale kontingent, medlemsinfo m.v.
DDS
DDS står for Det Danske Spejderkorps. Det er det korps Nørresundby Spejderne er medlemmer af.
Den Røde Tråd
Ledernes retningslinjer for hvilke aktiviteter og færdigheder der er passende i de enkelte grene. Laves for at sikre sammenhæng mellem alle afdelinger.
Divi
Årlig turnering mellem alle grupperne i divisionen.
Division
En division er dækker et bestemt geografisk område, og består af flere forskellige spejdergrupper. Vi er medlem af Jens Bang Division, der dækker Aalborg Kommune.
Fedtfælde
Et hul der graves på sommerlejre. Bruges til at hælde væske fra f.eks. madlavning og opvask i.
Grej
Som spejder skal man have grejet i orden. Man kan nøjes med en uniform, tørklæde, rygsæk, bestiksæt, sovepose og liggeunderlag, men når man bliver ældre kan man hurtigt købe sig fattig i grej fra Spejder Sport.
Gren
Spejderlingo for afdeling. Se afdeling.
Grupperådsmøde
Spejderlingo for generalforsamling. Det er her vigtige beslutninger om gruppen bliver taget og det er her bestyrelsen vælges og budgettet vedtages. Det er samtidig en mulighed for at lære lederne at kende.
Hejk
En hejk er et spejderord for en kort vandretur med max en overnatning.
Hytte
Hytten er spejdernes mødested. Det er her de ugentlige møder bliver afholdt, hvis ikke de foregår i skoven eller andre steder. En hytte kan også være en weekendhytte, som man bruger på ture og arrangementer. Mange hytter kan lejes af privatpersoner. I Nørresundby Spejderne har vi tre hytter. Skrænten, Ane Dam Hytten og Filialen.
Jens Bang
Divisionen som vi er medlem af. Dækker Aalborg Kommune. Fra Ferslev til Vestbjerg. Der er 11 spejdergrupper i divisionen.
Jens Bang Dysten
Arrangement for junior og tropspejdere i divisionen. Foregår over 2 aftener i efteråret og 2 aftener i foråret.
Junior
Afdelingen for de spejdere der går 4. og 5. klasse. Dagligt kaldes de Juniorspejdere.
Klan
Klanen er afdelingen for de ældste spejdere, seniorspejderne. De er typisk mellem 16-24 år. Man starter i klanen når man starter på gymnasiet eller noget tilsvarende.
Knob
En knude bundet med tov eller reb, som løser et bestemt formål.
Kordel
De enkelt dele et tov er udgjort af.
Korps
En landsdækkende spejder organisation. I Danmark er der 5 officielle spejderkorps. Det Danske Spejderkorps, KFUM-spejderne, De Grønne Pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Danske Spejderkorps Sydslesvig. FDF bliver ofte misforstået som spejdere, men da de ikke bære tørklæde, og ikke arbejder værdi baseret, er de ikke et spejderkorps.
Leder
En leder er en ung eller voksen spejder, som står for spejderarbejdet i afdelingerne. Hos de ældste spejdere, f.eks. i troppen, fungerer lederen primært som sparringspartner på spejdernes egne projekter.
Lejr
Lejr dækker over 2 spejder begreber. Både det at tage på lejr, der f.eks. kan dække over en sommerlejr. Men lejr benyttes også om den plads man bor på når man tager på lejr. Der hvor sætter sit telt op og bygger sine rafte konstruktioner.
Mikro
Afdelinger for de spejdere der går 0. og 1. klasse. Dagligt kaldes de Mikrospejdere.
Mini
Afdelinger for de spejdere der går 2. og 3. klasse. Dagligt kaldes de Minispejdere.
Mærker
En stofmærke der sys på uniformen for at markere forskellige ting. Der er færdighedsmærker, forløbsmærker, kilometer mærker, mærker for ture og arrangementer. De skal alle sammen sidde bestemte steder på uniformen. Se uniforms vejledningen for mere.
Patrulje
I afdelingerne inddeles spejderne i patruljer. En patrulje er en gruppe på 5-8 spejdere, som arbejder sammen på møder samt lejre og ture.
Patruljeleder
Leder af en patrulje. Hos de ældre spejdere står patruljelederen for planlægning og afholdelse af patruljemøder. Hos de mindre spejdere har patrulje lederen ansvaret for de andre spejdere. Forkortes PL.
PLan
PLan er et kursus for spejdere i Troppen. Kurserne er meget populære, og bliver afholdt i efterårsferien. Kurserne er opdelt efter alder og strækker sig fra PLan 0 til PLan 3. https://dds.dk/plan
PLUS
PLUS er et kursus for seniorspejdere, der findes både PLUS-start, for de nyoprykkede klanspejdere, og PLUS, for dem der har været klan i mere end ét år.
PUF
PUF er et kursus der afholdes for de ældste juniorspejdere i bededagsferien.
Rafter
En lige og afgrenet træstamme, der bruges til at bygge lejrplads med. Er typisk mellem 1 til 15 meter lang.
Senior
Se klan.
Sisal
Stærk snor som blandt andet bruges til besnøringer. Fås som 2 slået eller 3 slået, der indikere hvor mange kordeller snoren er slået af.
Sankt Georgsdag
Sankt Georg er Spejderbevægelsens beskytter. Han er valgt fordi han gjorde en god gerning, uden at forvente noget igen. Selvom Georg var en helt, blev han forfulgt på grund af sin kristne tro, og den 23. april år 303 blev han henrettet. Efter sin død blev han gjort til helgen, og på hans dødsdag – den 23. april – mindes vi hans tapperhed og vilje til at hjælpe andre.
Smølf
Udtryk der bruges om FDF’ere. Pga. den lyseblå farve på deres uniform.
Spejderbevægelsen
Spejderbevægelsen dækker over alle spejderkorps, benyttes både om spejderbevægelsen nationalt og internationalt.
Spejderdagen
Se Sankt Georgsdag
Spejdergården
Divisionens lokaler der ligger på Sofiendalsvej 98 i Aalborg. Bliver primært brugt til møder blandt lederne og divisionsledelsen. Men også forskellige arrangementer fra korpset, og arrangementer for spejderne.
Spejderlommen
Spejderen har altid de mest nødvendige ting i sin uniforms lomme. Typisk kan disse ting være i lommen på uniformen: Papir, blyant/kuglepen, sikkerhedsnåle, plastre og sangbog.
Spejdernes Lejr
Fælles dansk korpslejr for de spejderbevægelsen. Blev afholdt første gang i 2012 i Holstebro, og anden gang i 2017 i Sønderborg.
Spejdersnus
Medlemsblad for de mindste spejdere. Bliver uddelt ca. hver anden måned.
Track
Medlemsblad for de ældste spejdere. Bliver uddelt ca. hver anden måned.
Troppen
Grenen for de spejdere der går 6. til 9. klasse. Dagligt kaldes de tropsspejdere eller storspejdere.
Tænkedag
Tænkedag var Baden-Powell's fødselsdag, og i spejderbevægelsens start, sendte mange spejdere gaver til ham hvert år. Dette frabad han sig, og opfordrede i stedet for spejderne til tænke på spejdere med dårligere vilkår end en selv, og sende midlerne til dem. Derfor holder vi i dag tænkedag hvor alle spejdere giver 2 kr for hvert år de har været spejder. Tænkedag falder på d. 22. februar.
Tørklæde
Spejderne kendes på tørklædet. Hele gruppen bærer ens tørklæder, og kan kende hinanden på det. I Nørresundby Spejderne har vi grønt tørklæde på. Som spejder får man udleveret sit tørklæde ved indmeldelse.
Udstyr
Se grej.
Uniform
Uniform bruges om uniformsskjorten, men dækker faktisk også over andre beklædningsgenstand. F.eks. polo, jakke eller t-shirt med logoer, eller søspejdernes busseronne. Alle dele købes i Spejder Sport.
WAGGGS
WAGGGS står for World Association of Girl Guides and Girl Scouts. Verdenssammenslutningen af pigespejdere med 10 millioner medlemmer i 140 lande. Alle pigespejdere i Det Danske Spejderkorps er medlem af WAGGGS.
WASA-WASA
Spejderløb for tropsspejdere og klan spejdere i slutningen af februar.
WOSM
WOSM står for World Organisation of the Scout Movement, Verdensspejder-organisationen omfatter spejderkorps i hele verden og er stiftet af lord Robert Baden-Powell. 28 millioner spejdere i 152 lande er organiseret i WOSM. Alle drengespejdere i Det Danske Spejderkorps er medlem af WOSM, men organisationen optager også piger.
Årsstjerne
Et mærke til uniformen som fortæller andre hvor mange år man har været spejder.